Στην αρχή οι δυσκολίες ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, αφού δεν υπήρχε χώρος για να στεγάσει τους χορωδούς για τις πρόβες τους. Το πρόβλημα θα λυθεί με τη βοήθεια του δασκάλου Ιωάννη Αλεξανδράκη, ο οποίος θα παραχωρήσει αίθουσα στο Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, όπου στο εξής θα πραγματοποιούνται οι δοκιμές της χορωδίας...
ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1939
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1980
Συνοπτική παρουσίαση της Χορωδίας Λαυρίου[1].
Η χορωδία Λαυρίου ιδρύθηκε στο Λαύριο το 1939 από μια ομάδα Φιλομούσων Λαυριωτών[2] με προτροπή του τότε ιερέως του Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής Αρχιμανδρίτη Αντωνίου Σιδέρη[3] και άρχισε τη δραστηριότητά της αρχικά ως εκκλησιαστική χορωδία. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε με ένα βιβλιαράκι εκκλησιαστικής μουσικής του Σακελλαρίδη. Στην αρχή εμφανιζόταν μόνο στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά σιγά-σιγά καθιερώθηκε η τακτική της εμφάνιση στις λειτουργίες που γίνονταν κάθε Κυριακή.
Επικεφαλής της Χορωδίας[4] ήταν ο αείμνηστος, πλέον, μαέστρος Γ. Τζανετάκης, ο οποίος διδάχτηκε μουσική από τον πατέρα του, που υπήρξε αρχιμουσικός στη φιλαρμονική της Ευτέρπης, παράλληλα όμως είχε πάρει μαθήματα αρμονίας στο Εθνικό Ωδείο από τον καθηγητή Μιχάλη Βούρτση. Ήταν κατά κάποιο τρόπο αυτοδίδακτος, αλλά και με μεγάλη αγάπη στη μουσική. Έπαιζε όλα τα πνευστά όργανα και διασκεύασε πάνω από τριακόσια πενήντα (350) ελαφρά και μη τραγούδια για τετράφωνη χορωδία. Ο Γ. Τζανετάκης είχε ως βασικό συνεργάτη τον τενόρο Παναγιώτη Κασσή.
Στην αρχή οι δυσκολίες ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, αφού δεν υπήρχε χώρος για να στεγάσει τους χορωδούς για τις πρόβες τους. Το πρόβλημα θα λυθεί με τη βοήθεια του δασκάλου Ιωάννη Αλεξανδράκη, ο οποίος θα παραχωρήσει αίθουσα στο Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, όπου στο εξής θα πραγματοποιούνται οι δοκιμές της χορωδίας. Στο τέλος του 1939 ο μαέστρος Γ. Τζανετάκης θα στρατευθεί και τη διεύθυνση της χορωδίας θα αναλάβει ο αδελφός του Μιχάλης Τζανετάκης, αρχιμουσικός τότε της Φιλαρμονικής Ευτέρπης, ο οποίος διακρινόταν για την αφοσίωσή του και την αγάπη του για τη μουσική και το τραγούδι. Στη συνέχεια θα αναλάβει και πάλι μετά την αποστράτευσή του ο Γ. Τζανετάκης.
Στην κατοχή κάθε είδους κίνηση νεκρώνεται για να ξαναρχίσει πάλι ο οργασμός της Χορωδίας στις αρχές του 1948 όταν στο πρώτο προσκλητήριο συγκεντρώθηκαν εικοσιπέντε (25) άτομα κάθε ηλικίας. Με τη φροντίδα του μαέστρου και την εργατικότητα των χορωδών η Χορωδία εγκατέλειψε τη μουσική του Σακελλαρίδη και άρχισε να ψέλνει με νότες τη λειτουργία του Πολυκράτους. Έτσι λοιπόν καθιερώθηκε ως Χορωδία της Αγίας Παρασκευής με αργομισθία, την εποχή (Ιούλιο του 1956) που ανέλαβε ως ιερεύς ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Τσαλαπίνας.
Στις 20 Ιανουαρίου 1956 η χορωδία θα ψάλλει στην Καμάριζα και στη συνέχεια θα τραγουδήσει στην κοπή της πίτας του Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου σε κέντρο της περιοχής.
Το ίδιο έτος δίδεται και το πρώτο ρεσιτάλ της Χορωδίας Λαυρίου στην αίθουσα της Ευτέρπης, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Τα αποτελέσματα πέρα από κάθε άποψη λαμπρά, τόσο από την πλευρά της ανταπόκρισης του ενθουσιώδους κοινού, όσο και από την επιτυχή παρουσία των χορωδών.
Ακολούθησε και ένα δεύτερο ρεσιτάλ, το οποίο προετοιμάστηκε με κατάλληλο τρόπο και στο οποίο θα λάμβανε μέρος και ο μεγάλος χορωδός και συνθέτης Ν. Τσιλίφης.
Στις αρχές Μαρτίου του 1958 το λαυριώτικο κοινό θα υποδεχθεί στην αίθουσα Ευτέρπη με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις Χορωδίες Λαυρίου και τη Μικτή Χορωδία του κ. Ν. Τσιλίφη
Εκτός από τη συμμετοχή σε θείες λειτουργίες και άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, η Χορωδία θα συμμετάσχει και σε εκδηλώσεις της πόλης μας. Έτσι κατά διαστήματα θα δώσει συναυλίες για την Τεχνική Σχολή του Δήμου, για τον Προσκοπισμό του Λαυρίου, για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, για τον Εκδρομικό Όμιλο Λαυρίου, για την ανέγερση και επισκευή των Α΄ και Β΄Δημοτικών Σχολείων, καθώς και στο πλαίσιο των μαθητικών επιδείξεων του Γυμνασίου.
Το 1962 υπό την αιγίδα του τοπικού Προσκοπισμού διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Λαύριο Ναυτική Εβδομάδα, όπου και λαμβάνει μέρος. Το 1963 θα τραγουδήσει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου. Το 1963 στη δεύτερη διοργάνωση της Ναυτικής Εβδομάδας αυτή τη φορά από τον Επιμορφωτικό και Εκδρομικό Όμιλο Λαυρίου θα λάβει μέρος και η Χορωδία. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετάσχει και η φιλαρμονική του Δήμου υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Ν. Ζαρμπ και μαζί της η Χορωδία θα τραγουδήσει τρία τραγούδια. Στο τέλος Απριλίου του 1963 με πρωτοβουλία του Ν. Γλαντζή θα δοθεί συναυλία στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας με την συμμετοχή του συνθέτη και λαμπρού χορωδού Φώτη Αλέπορου, ο οποίος είχε έλθει στο Λαύριο με την Κεφαλλονίτικη μαντολινάτα του.
Στην Ναυτική Εβδομάδα του 1964 που τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Δήμος Λαυρεωτικής συμμετέχει και πάλι η Χορωδία. Αυτή τη φορά όμως πρωτοτυπεί πρωτοτύπησε γιατί τραγουδά κάνοντας την εμφάνιση της μέσα σε κατάφωτες βάρκες μπροστά από την ξύλινη εξέδρα του λιμανιού σε στυλ «βαρκαρόλα» και πραγματικά εντυπωσιλαζει.
Το έτος 1965 θα επέλθει μια μικρή διάσπαση, αρκετοί χορωδοί θα αποχωρήσουν και θα δημιουργήσουν μαζί με άλλους μια νέα χορωδία στην οποία θα συμμετέχουν και γυναίκες και θα αναλάβουν να ψέλνουν κάθε Κυριακή στην Αγία Παρασκευή. Όμως το πείραμα αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ και αρκετοί από τους χορωδούς θα επιστρέψουν και πάλι στη Χορωδία Λαυρίου.
Στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η παρουσία της με λιγότερες εμφανίσεις, λόγω και των γεγονότων της εποχής που επηρέασαν όλη την χώρα, αλλά η παρουσία της στις εθνικές εορτές και στις εκκλησίες θα είναι για αρκετά χρόνια σταθερή.
Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή της Χορωδίας τη Μεγάλη Τρίτη στο τροπάριο της «Κασσιανής» στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ανδρέα, ενώ στην Ευαγγελίστρια ψάλεται το «Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου…» πράγμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα, προσδίδοντας μια θρησκευτική κατάνυξη στο χριστεπώνυμο πλήθος που προσερχόταν για να ακούσει τη Χορωδία.
Εκτός όμως από εκκλησιαστικούς ύμνους με λειτουργίες των Σακελλαρίδη, Πολυκράτους, Κατακουζηνού ως και Λομπόφ και Τσαικόφσκυ κ.α., η Χορωδία τραγουδά και χορωδιακά τραγούδια Ελλήνων και Ξένων συνθετών, όπως Κοκκίνη, Ροδίου, Λαμπελέτ, Στρουμπούλη, Βέρντι καθώς και νεότερων Ελλήνων συνθετών, όπως Ανδριόπουλου, Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Τόκα και άλλων μουσικοσυνθετών, πολλές φορές συνοδευμένη από μαντολινάτα με επικεφαλής το πρώτο μαντολίνο της Ελλάδος την κα Φωφώ Τσιλίφη, σύζυγο του Ν. Τσιλίφη.
Το 1978 θα συμμετάσχει και θα τραγουδήσει στις εκδηλώσεις για τα εικοσιπέντε (25) χρόνια λειτουργίας του Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου στο κινηματοθέατρο «Ολύμπια» με συνοδεία μαντολινάτας.
Το 1981 θα γίνει επίσημο σωματείο με καταστατικό, με πρώτο πρόεδρο τον Νικόλαο Γλαντζή, ενώ αργότερα μετά την αποχώρηση του τελευταίου, Πρόεδρος της χορωδίας θα αναλάβει ο Γ. Λεμπέσης.
Από το 1982 συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, πράγμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα με αμείωτη ένταση.
Το 1985 θα λάβει μέρος στο φεστιβάλ Χορωδιών στη Νίκαια συνοδευμένη με μαντολινάτα, όπου και θα καταχειροκροτηθεί από το κοινό που είχε κατακλύσει το θέατρο της Παλιάς Κοκκινιάς. Τον Ιανουάριο του 1986 θα γιορτάσει τα σαράντα πέντε (45) χρόνια παρουσίας της με μια ανεπανάληπτη συναυλία στο Ολύμπια όπου και θα εμφανιστεί και η Χορωδία του Παλαιού Φαλήρου υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Λαζάρου. Τον Απρίλιο του 1986 θα παρουσιάσει στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λαυρεωτικής το Κουιντέτο Μαντολινάτας που το αποτελούσαν οι θαυμάσιοι μουσικοί Φωφώ Τσιλίφη μαντολίνο. Μίμης Εμμανουηλίδης μαντολίνο, Μιλτιάδης Μιχαλάς μαντόλα, Δ. Εμμανουηλίδης μαντόλα και Γ. Μιχαλάς κιθάρα. Στη συνέχεια η Χορωδία συνοδευμένη από τη μαντολινάτα θα δώσει συναυλία. Επίσης την ίδια χρονιά θα ψάλλει στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη Παιανία, παρουσία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικου. Το Μάρτιο του 1987 θα δοθεί συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου συνοδεία μαντολινάτας στη μνήμη του Ν. ΤΣΙΛΙΦΗ ένα είδος καλλιτεχνικού μνημόσυνου.
Στις 31/01/1988 θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ν. ΤΣΙΛΙΦΗ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου συνοδεία μαντολινάτας. Στις συναυλίες αυτές στη σύνθεση της μαντολινάτας θα προστεθούν και οι Λαυριώτες μουσικοί Μακάριος Τζανετάκης μαντόλα, Δημήτριος Βογιατζιδάκης κιθάρα, Γιάννης Γλαντζής κιθάρα και Γιώργος Τρικαλιώτης κιθάρα. Παράλληλα, το ίδιο έτος θα λάβει μέρος και στο φεστιβάλ χορωδιών του Δήμου Παιανίας.
Στις 14/11/1989 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα πενήντα (50) χρόνια από την ίδρυση της Χορωδίας, θα δοθεί συναυλία συνοδεία μαντολινάτας και με συμμετοχή για πρώτη φορά του μαέστρου Γ. Θεοφιλόπουλου κιθάρα, του Στέφανου Χατζάκη μαντολίνο, της Σούλας Κοτρώνη-Μιχαλά κιθάρα και της Λαυριώτισας Αθανασίας Μαρκουλή κιθάρα. Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθούν ο πρόεδρος της Χορωδίας κ. Ν. Γλαντζής και ο μαέστρος της κ. Γ. Τζανετάκης με τιμητικές πλακέτες για τις μέχρι τότε προσφερθείσες υπηρεσίες τους στη Χορωδία. Επίσης, ο Δήμος Λαυρεωτικής δια χειρός του Δημάρχου θα τιμήσει την Χορωδία με τιμητικό δίπλωμα για τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες.
Το 1988 η Χορωδία και ειδικότερα ο μαέστρος της, θα βοηθήσει στη συγκρότηση της Χορωδίας του ΚΑΠΗ Λαυρίου. Το 1990 η Χορωδία θα συμμετάσχει και θα τραγουδήσει συνοδεία μαντολινάτας στην ΑΚΕΛ στα πλαίσια του εορτασμού των 125 χρόνων νεότερου Λαυρίου, μαζί της θα τραγουδήσει και η Χορωδία Παλαιού Φαλήρου.
Τα Χριστούγεννα του 1993 η Χορωδία θα δώσει στο Πολιτιστικό Κέντρο συναυλία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το 1995 η Χορωδία θα τραγουδήσει στην Αίγινα. Το 1996 θα λάβει μέρος μαζί με τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Λαυρίου στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου. Το 1997 θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Λαυρίου στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση της Τοπικής Εφορείας. Μάλιστα θα τραγουδήσει για πρώτη φορά σε χορωδιακή σύνθεση προσκοπικά τραγούδια σε διασκευή του μαέστρου Γ. Τζανετάκη που θα ενθουσιάσουν τους παρευρισκόμενους από την ηγεσία του Ελληνικού Προσκοπισμού καθώς και τους παλαιούς προσκόπους του Λαυρίου. Τον Ιούνιο του 1999 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια προσφοράς της Χορωδίας θα τιμηθεί ο μαέστρος Γ. Τζανετάκης για την ανιδιοτελή προσφορά του από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής και τον πρόεδρο της Χορωδίας. Τα Χριστούγεννα του 2000 θα συμμετάσχει στην εκδήλωση μαζί με την Μικτή Δημοτική Χορωδία Λαυρίου.
Το 2001 θα συμμετάσχει σε συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα και την ίδια χρονιά σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου. Το 2002 θα συμμετάσχει στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου μαζί με τη Μικτή Δημοτική Χορωδία, καθώς και τη Χορωδία του ΚΑΠΗ Λαυρίου. Το 2003 θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου και θα τιμηθεί ο μαέστρος και η Χορωδία από τον Όμιλο, για τις συνεχείς εμφανίσεις της σε εκδηλώσεις του Ομίλου και την καλή συνεργασία μεταξύ των. Παράλληλα ο μαέστρος της Γ. Τζανετάκης θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Μέλος του Ομίλου ως ιδρυτικό μέλος αυτού και θα επιδοθούν διπλώματα και αναμνηστική πλακέτα στη Χορωδία και τους χορωδούς για την συμμετοχή τους.
Το 2004 θα λάβει μέρος στην παράσταση πολυθέαμα «Ελλήνων Δείγμα» στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Επίσης θα συμμετάσχει σε συναυλία στην ΑΚΕΛ μαζί με τη Μικτή Δημοτική Χορωδία και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαυρεωτικής. Το 2005 θα εμφανιστεί και θα τραγουδήσει με την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Λαυρεωτικής. Το 2006 ο μαέστρος της Χορωδίας Γ. Τζανετάκης θα τιμηθεί από τον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής για τη συνολική δράση και προσφορά του.
Σε ότι αφορά στους μαέστρους της Χορωδίας , θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν του Γ. Τζανετάκη από το έτος 2005 και μέχρι το 2011 τη Διεύθυνση της Χορωδίας ανέλαβε ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μαυριδερός . Από το έτος 2012 μέχρι και σήμερα τη Διεύθυνση της Χορωδίας ανέλαβε ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Λεμπέσης .
Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορωδίας με πολύ σημαντική δράση διετέλεσαν οι αείμνηστοι Νικόλαος Γλαντζής και Γεώργιος Λεμπέσης, ενώ από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015 Πρόεδρος της Χορωδίας διετέλεσε ο κ. Ιωάννης Μπαλόπητας του Φρατζέσκου. Σημερινός Πρόεδρος της Χορωδίας Λαυρίου είναι ο κ. Χαράλαμπος Συρίγος.
Εκδηλώσεις της χορωδίας από αναλήψεως νέου Δ/Σ Μάιος 2015
- Μάιος 2015 Έναρξη του Εορτασμού των 150 Χρονών του Νεοτέρου Λαυριου υπό την Αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής με την Συμμέτοχη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου στην θέση Χυτήριο στη πλατεία Καμινευτών
- Ιούλιος 2015. Επετειακή Συναυλία για τον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεοτέρου Λαυριου υπό την Αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής με θεμα<< ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ>>
Η Ανδρική Χορωδία Λαυρίου Τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος μελοποιεί Έλληνες Ποιητές με συμμέτοχη της Δημοτικής Φιλαρμονικής και συνοδεία οκταμελούς ορχήστρας, επίσης διοργανώνει Έκθεση με Αρχειακό Υλικό του Βιομηχανικού Λαυριου στον χώρο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.
- Ιούλιος 2015. Συμμετοχή της χορωδίας σε εκδήλωση της Αδελφοποιημένης Πόλεως ΚΕΜΠΕΡ Γαλλίας στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
- Οκτώβριος 2015 Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο στην Εκκλησια της Αγιας Παρασκευης.
- Οκτώβριος 2015. Συναυλία μετά την ομιλία του Πάτερ Συρίγου Κωνσταντίνου με Θέμα το Νεότερο Λαύριο στην Αίθουσα του Θρόνου στο Μουσείο της πόλεως Αθηνών.
- Νοέμβριος 2015 Συναυλία για το κλείσιμο της ΙΣΤ Επιστημονικής Συνάντησης Μεσογειτών Επιστημόνων στο Αίθουσα του Χυτηρίου.
- Δεκέμβριος 2015 Συναυλία με συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής στο Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου.
- Δεκέμβριος 2015 Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με συμμετοχή Καμερατας –Τενόρου και Υψιφώνου στο ΕΠΑΛ
- Μάρτιος 2016 Συναυλία με συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας Μοσχάτου υπό την Αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού στη Παλαια Φώκαια.
- Μάρτιος 2016 Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο στη Εκκλησία της Άγιας Παρασκευής
- Απρίλιος 2016 Πασχαλινή Συναυλία υπό την Αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής με συμμετοχή Καμεράτας στη Αίθουσα Επίπλευσης του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.
- Μάιος 2016 Συναυλία για την Αδελφοποίηση του Ειδικού Σχολείου Λαυριου με το Ειδικό Σχολείο Λεμεσού Κύπρου στη Αίθουσα του Μηχανουργείου.
- Ιούνιος 2016 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων στο Κατάκολο.
- Ιούνιος 2016 Συμμετοχή με την Χορωδία Ορφέας της Τρίπολης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Μαγιαροπουλιο Θέατρο στη Τρίπολη.
[1]Η συλλογή και καταγραφή των στοιχείων για τη συνοπτική παρουσίαση της Χορωδίας του Λαυρίου έγινε από τη Μαριλένα Μαρμάνη (ιστορικό- αρχαιολόγο, υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ) σε συνεργασία με τον νυν Πρόεδρο της Χορωδίας Λαυρίου, κ. Χάρη Συρίγο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της παρούσας δημοσίευσης και βασίστηκε σε βιογραφικό σημείωμα του αρχείου της Χορωδίας Λαυρίου, καθώς και σε άρθρο –αφιέρωμα στη Χορωδία Λαυρίου (1939-2009), του Χ. Βλάδου από την Εφημερίδα Δρυόπη (2009). Οπωσδήποτε θα χρειαστεί μια πιο πλήρης και αναλυτική καταγραφή, η οποία θα γίνει προσπάθεια να επιτελεστεί στο μέλλον.
[2] Οι πληροφορίες έχουν συλλεγεί από το αρχείο της Ανδρικής Χορωδίας Λαυρίου.
[3] Χάρης Βλάδος, Άρθρο- Αφιέρωμα στη Χορωδία Λαυρίου (1939-2009), στο πλαίσιο των εβδομήντα ετών από την ίδρυσή της, Εφημερίδας Δρυόπη, 2009.
[4]Οι υπόλοιπο χορωδοί και ιδρυτές της Χορωδίας Λαυρίου ήταν οι εξής:
ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΤΣΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΑΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΟΣΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ, ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ ΤΖΙΜΗΣ, ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝ., ΜΙΝΟΣΙΑΝ ΜΗΝΑΣ, ΔΕΡΜΙΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΒΕΡΒΕΡΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΜΑΡΙΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΓΛΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΛΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.