200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 είναι ένα γεγονός - ορόσημο στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορια.

Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 είναι ένα γεγονός – ορόσημο στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορια.

Σε μια περίοδο πού στην Ευρώπη κυριαρχούν οι απολυταρχικές απόψεις τον Μέττερνιχ και τα οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν τη διατήρηση τον «γίγαντα με τα πήλινα πόδια» δηλ. της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένας μικρός λαός ενάντια σε κάθε λογική εξεγείρεται και επαναφέρει τα αιτήματα της γαλλικής επανάστασης για Ελευθερία, Ισότητα και Αδερφοσύνη.

Οι ‘Ελληνες δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από την ιδέα της ελευθερίας των σκλαβωμένων λαών. Παρά τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειές τους, επέμειναν στην επιθυμία τους για λυτρωμό. Κι αυτή τη φορά στηριγμένοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις επιχείρησαν και πέτυχαν το αδιανόητο.

Να αποδείξούν στους εαυτούς τους, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι ο σουλτάνος δεν είναι αήττητος.

Όσα δεινά υπέστησαν για 400 σχεδόν χρόνια έγιναν δύναμη και ορμή που σάρωσε τον σκληρό δυνάστη.

Οι επιτυχίες τους που διαδέχονταν η μία την άλλη αφύπνισαν τους λαούς της Ευρώπης, με την εκδήλωση ενός ισχυρού Φιλελληνικού κινήματος, το οποίο αργότερα επηρέασε και τις κυβερνήσεις των κρατών..

Η καταστροφή των ψαρών, η πολιορκία τον Μεσολογγίου και οι αμέτρητες θυσίες, ενέπνεύσαν τους ανθρώπούς της τέχνης και τον πνεύματος, οι οποίοι με το έργο τούς γνωστοποίησαν το ελληνικό ζήτημα και έστρεψαν την κοινή γνώμη υπέρ των ελλήνων.

Οι βιαιοπραγίες των Τούρκων ισχυροποίησαν τη θέση των Ελλήνων για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν εθνικοαπελευθερωτικός, αλλά έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα διδάγματα τον διαφωτισμού για ισότητα και αδελφοσύνη των λαών και των ανθρώπων, όπως τα οραματίστηκε ο Ρήγας Φεραίος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός κι όπως τα τραγούδησε ο λαός μας στα δημοτικά τραγούδια του.

Η επανάσταση οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το 1830, ταυτοχρόνως του πρώτον κράτους που αποκόπηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στην ιστορική συνέχεια του Ελληνικού έθνους η επανάσταση του 1821, ήταν μια μεγαλειώδης στιγμή και μια απόδειξη της δύναμης της ελληνικής ψυχής.

Είναι, όμως και μια δέσμευση, μια διαχρονική υποχρέωση να μείνουμε πιστοί σε αυτά για τα οποία θυσιάστηκε η ηρωική γενιά των αγωνιστών του ’21.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του 1821

Εκδηλώσεις

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Βίντεο