«ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» – ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

«ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» – ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΘΟΡΙΚΙΑ 2022», που διοργανώνει το ΝΠΔΔ-ΘΟΡΙΚΟΣ του Δήμου Λαυρεωτικής, η Χορωδία Λαυρίου συμμετείχε στη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα Άνθη της Καταστροφής», στο υπαίθριο θέατρο του ΤΠΠΛ Λαυρίου, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και το ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνίας. Την παράσταση παρακολούθησαν οι τοπικές δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι ομόρων δήμων, συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Η Χορωδία συμμετείχε επίσης σε επανάληψη της ίδιας παράστασης την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΝΠΔΔ- ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ του Δήμου Σαρωνικού στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ανάβυσσο. Την παράσταση παρακολούθησαν οι τοπικές πολιτικές και δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Μαζί με τη Χορωδία συμμετείχαν ο λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου, οι ηθοποιοί Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνης και δεκαμελής ορχήστρα κλασσικών και λαϊκών οργάνων. Στην παράσταση στο Λαύριο συμμετείχε με παραδοσιακούς χορούς το χορευτικό συγκρότημα των Μικρασιατών και Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής. Η όλη μουσική και καλλιτεχνική παράσταση έγινε υπό την επιμέλεια και διεύθυνση του Μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση.

Η χορωδία μας απέδωσε με επιτυχία τραγούδια αφιερωμένα στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία στα πλαίσια της όλης παράστασης που ήταν ένα ταξίδι μνήμης και τιμής στην εποχή της Σμύρνης του 1922. Με όχημα την παράσταση αυτή, έγινε μιά προσπάθεια να ζήσουμε σήμερα, μέσα από τις μνήμες, την άνθηση της Σμύρνης τη δεκαετία 1910-1920, την απελευθέρωση της Ιωνίας με τον ερχομό του Ελληνικού στρατού, την κατάρρευση και την καταστροφή του 1922 και το ξεριζωμό και την προσφυγιά που ακολούθησε και διαμόρφωσε την Ελλάδα με προεκτάσεις που ζούμε μέχρι σήμερα.

Στο τέλος της παράστασης στο Λαύριο η πρόεδρος του ΝΠΔΔ-ΘΟΡΙΚΟΣ κα Ευαγγελία Βελετάκου, εξέφρασε σε ένα συγκινητικό χαιρετισμό τις ευχαριστίες της για την όλη παράσταση, εκφράζοντας το γενικό συναίσθημα των παρευρεθέντων, μιά παράσταση που μας «ταξίδεψε» και προσέφερε σε όλους, τονίζοντας το πνεύμα και το σκοπό στην τόνωση της εθνικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων της πόλης μας.

Στο τέλος της παράστασης στην Ανάβυσσο ο Δήμαρχος Σαρωνικού κος Πέτρος Φιλίππου, σε ένα εμπνευσμένο χαιρετισμό, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, ιδιαίτερα όμως αναφέρθηκε στη Χορωδία Λαυρίου που είναι πάντα παρούσα σε όλες τις μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σαρωνικού τα τελευταία 3 χρόνια. Αναφέρθηκε στην προσφορά των προσφύγων στη διαμόρφωση των νέων κοινωνιών της περιοχής μετά το ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Εκδηλώσεις

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Βίντεο