ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΟΥ – ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΟΥ – ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έκδοση Βιβλίου – Λευκώματος της Χορωδίας Λαυρίου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Η έκδοση του βιβλίου συνδυάζεται με την καθιερωμένη, καλοκαιρινή, μεγάλη Συναυλία μας, που εφέτος είναι αφιερωμένη στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», των Διονυσίου Σολωμού – Νικολάου Μάντζαρου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του ΝΠΔΔ «ΘΟΡΙΚΟΣ» του Δήμου Λαυρεωτικής, το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 και Ώρα: 21:00 στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Το βιβλίο – λεύκωμα περιλαμβάνει:

  1. Το Εξώφυλλο και το Οπισθόφυλλο του Βιβλίου είναι τα δύο Λογότυπα για το 1821.Η σύλληψη και κατασκευή τους, είναι μια προσφορά της Εταιρείας «Δημιουργία» και προσωπικά του κ. Παναγιώτη Καρφόπουλου.Τα λογότυπα της Χορωδίας αποτυπώνουν την ελληνική σημαία, σύμβολο της Ελλάδας, την αδούλωτη ελληνική ψυχή, το Όραμα και τον άνεμο της Ελευθερίας όπως, επίσης την ανυποχώρητη στάση μας απέναντι σε κάθε επιβουλή.
  2. Αφιέρωμα ανάλυση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που το 1865, οι δύο πρώτες στροφές, καθιερώθηκαν ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, μελοποιημένο από το μουσουργό Νικόλαο Χαλκιόπουλο -Μάντζαρο, από την Κέρκυρα.
  • Πιστεύουμε πως κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα οφείλει να γνωρίζει και να σκύψει έστω και για μια φορά στη ζωή του στο έργο αυτό, ένα έργο, πραγματικά εμπνευσμένο και πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα. Τα πάντα μετατρέπονται μέσα σ’ αυτό το ποίημα σε ένα διάλογο φωτός και σκότους: η γλώσσα και η ελευθερία, ο θάνατος και η ανάσταση, η τραγικότητα και η γαλήνη, το δαιμονικό και το πανάγιο, η σάτιρα και η αποθέωση…
  • Ο ποιητής συνέγραψε τον ύμνο μόνο σε διάστημα ενός μηνός, το Μάιο του 1823, εμπνεόμενος από την ανδρειοσύνη και ηρωική άμυνα των Μεσολογγιτών. Κυρίαρχο θέμα στο ποίημα είναι η ελευθερία που ανάγεται σε ιδέα και οι αγώνες της ανά τους αιώνες, η συμπόρευση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
  1. Αναλυτική αναφορά – παρουσίαση όλων των γεγονότων της επανάστασης από το 1ο έτος (1821) έως το (1832), όπου με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου οριστικοποιούνται τα σύνορα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
  2. Τον ιδιαίτερο ρόλο των Φιλελλήνων από την Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία, Ιταλία και Αμερική και την προσφορά τους στην επανάσταση του 1821. Το φιλελληνικό κύμαεκδηλώθηκε με τη μεγαλύτερή του ένταση στη Γαλλία, όπου ο φιλελληνισμός είχε βαθιές ρίζες.
  3. Την προσφορά και συμβολή του Αδαμάντιου Κοραή και Ρήγα Βελενστινλή (Φεραίου) στον αγώνα, με την πνευματική και όχι μόνο συμβολή τους. Επισημαίνει, επίσης, τον αποφασιστικό ρόλο του Κοσμά του Αιτωλού (Πατροκοσμά) στην προώθηση της Ορθοδοξίας και της Εκπαίδευσης.
  4. Τραγούδια, σύγχρονα, που αναφέρονται στους ήρωες του 1821, όπως ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, η Μπουμπουλίνα, αλλά και στο Ρήγα Φεραίο και σε προσωπικότητες του αγώνα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

 

  • Το Βιβλίο – Λεύκωμα της Χορωδίας Λαυρίου, διανέμεται δωρεάν και είναι μια Προσφορά της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) Πολιτισμού & Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας» και του Διαχειριστή της κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

 

  • Θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»  και τον κ. Παναγιώτη Καρφόπουλο για την ευγενική Προσφορά των δύο Λογότυπων που κοσμούν την έκδοση του βιβλίου.

Σας καλούμε όλες και όλους στη Συναυλία μας το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 και Ώρα: 21:00 στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Το Δ.Σ. της Χορωδίας

Εκδηλώσεις

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Βίντεο